reede, 24. märts 2023

Poliitika kui tervisemõjur

Minu esimene blogipostitus on kohe nii suurel ja olulisel teemal nagu poliitika. Ausalt öeldes ei olegi ma varem eriti mõelnud millist rolli mängib poliitika inimeste tervises, kuid nüüd, olles osalenud selle teemalisel seminaril ning ka ise seda teemat uurides, saan öelda, et nende kahe omavaheline seos on väga suur.

Nii nagu on igaühel õigus haridusele ja vabadusele, on meie kõigi põhiõiguste seas ka tervis. Me kõik tahame end tunda turvaliselt nii kodus, koolis kui ka tööl ning see kõik on tugevalt seotud poliitiliste otsustega. Samuti mõjutavad poliitilised otsused ka tervise- ja tervishoiuteenuste kättesaadavust, mis mängivad suurt rolli tervena elatud eluaastate pikkuses. Ma arvan, et kõik ju tahavad võimalikult kaua ja võimalikult tervena oma elu elada ning selleks on vaja, et arstiabi oleks kõigile võrdselt kättesaadav ning seda sama saab öelda ka teiste tervist toetavate võimaluste kohta, näiteks tervislik toit.

Rääkides võrdsusest, siis samuti on oluline, et tervisealane ebavõrdsus oleks võimalikult väike, kõige parem kui seda muidugi üldse ei oleks. Selleks, et olukorda aga parandada on vaja muuta sotsiaalseid ja majanduslikke tingimusi, milles inimesed elavad. Tähtsal kohal on ka inimeste kaasamine nende tervist puudutavate otsuste tegemisse. 

Erinevates valdkondades poliitika kujundamine ja elluviimine vajab ka seda, et arvestataks, kuidas see võib mõjutada tervist. Kuna tervis tähendab nii füüsilist, vaimset kui ka sotsiaalset heaolu, siis mõjutavad seda väga paljud erinevad valdkonnad, nendeks võivad olla näiteks keskkonna- ja haridusvaldkond, kuid kindlasti ei tohiks ära unustada ka tervishoiu- ja sotsiaalvaldkonda, sest nendel on tervisega lausa otsene seos.

Poliitikaga on veel ka seotud riskikäitumise ennetamine. Väga tähtis on, et igas kohalikus omavalitsuses sellega tegeletaks ning eriti oluline on tegeleda just noortega. Alkohol, suitsetamine ning samuti narkootilised ained on noorte seas populaarsed ning nende liigtarvitamist tuleks vähendada ja nende üleüldist tarvitamist, eelkõige alaealiste seas, tuleks ennetada.



 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar