teisipäev, 30. mai 2023

Turvakäitumine kui tervisemõjur

Neljanda blogipostituse teemaks on turvakäitumine. Turvalisus on inimeste üks põhivajadustest ning on oluline, et osatakse erinevaid ohte vältida ja ennetada. Räägin lähemalt turvakäitumise mõjust ning riskikäitumisest ja selle ennetamisest.

Turvakäitumine aitab vähendada riskikäitumise tagajärgi. See mõjutab erinevaid valdkondi, näiteks liiklusohutust, veeohutust, tuleohutust ning samuti on tänapäeval ka oluliseks teemaks digiohutus. See on nii iseenda kui ka teiste inimeste turvalisuse huvides oluline teema ning vahel võib kellegi teadmatusest sõltuda isegi kellegi teise elu.

Riskikäitumine on tervist ohustav käitumine. Näiteks mõnuainete (alkohol, uimastid, tubakatooted) tarvitamine, seksuaalkäitumine ning mõtlemata käitumine erinevates olukordades. Riskikäitumise liigid on omavahel sageli seotud. See võib mõjutada inimeste tervist otseselt, aga võib ka tähendada käitumist, mis ei ühti ühiskonnas kokku lepitud reeglitega.

Liiklusohutus on üks olulisemaid aspekte turvakäitumises, sest liiklusest põhjustatud avariid on ühed kõige sagedamini esinevad traumad ja ka surma põhjused maailmas. Selle vältimiseks peaksid inimesed olema tähelepanelikud ja kinni pidama liiklusreeglitest. Jalakäijad peaksid kandma helkurveste, helkureid ning hoiduma liikluses kõrvaklappide kandmisest, et kuulda liikluses toimuvat. Sõidukijuhtidel peaks olema korralikult kinnitatud turvavöö ja nad peaksid hoidma vahekaugust teiste sõidukitega. Ka alkoholi tarvitamine enne rooli taha istumist on väga ohtlik ja sellest tuleks hoiduda. 

Veeohutus on samuti oluline teema turvakäitumisest rääkides. Ujumine on suurepärane viis spordi tegemiseks, kuid ohutuse tagamiseks peab olema väga tähelepanelik. Ujumiskohtades peaks olema olemas vetelpäästevahendid, näiteks päästerõngas, ja enne vette hüppamist tuleks veenduda, et veekogu oleks piisavalt sügav. Lisaks tuleks lastele õpetada ujumist, et nad ohuolukorras suudaksid vee peal püsida. Samuti ei tohiks minna ujuma kui ollakse alkoholi tarvitanud.

Tuleohutus on ka väga oluline. Tulekahjud võivad kahjustada nii vara kui ka inimesi. Selle vältimiseks peaksid kõik olema tähelepanelikud ja kinni pidama tuleohutuse reeglitest. Tulekustuti peaks alati olema käepärast ning igas kodus peaksid olemas olema ka suitsu- ja vinguandurid. Samuti tuleks veenduda, et elektrijuhtmed ja pistikupesad oleksid töökorras ning tuleks vältida küünalde järelvalveta jätmist. Abiks on ka see kui harjutatakse evakueerumist nii tööl, koolis kui ka kodus.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar