esmaspäev, 29. mai 2023

Toitumiskäitumine kui tervisemõjur

Teise postituse teema on toitumiskäitumine ning räägin lähemalt sellest, kuidas toitumine meie kõigi tervist mõjutab. Arvan, et see on väga oluline teema, sest toit on kõikide inimeste igapäevaelu lahutamatu osa. Juba väikeste muutuste elluviimine toidulaual võib meie tervist olulisel määral mõjutada.

Rääkides toitumiskäitumise mõjust tervisele, siis kindlasti arvatakse, et suurim oht, mis sellega kaasneb on rasvumine. Tegelikult on halvad toitumisharjumused aga seotud ka mitmete mittenakkuslike haiguste tekkega, näiteks südame-veresoonkonna ja hingamisteede haigustega. Oluline on ka see, et lapseootel naised enda tervise eest hoolitseksid ja enda toitumiskäitumist jälgiksid, sest kui ei tarbita piisavalt vajalikke toitaineid, võib see viia loote arengu- ja kasvuhäireteni. Toit, mida rasedana tarbitakse, mõjutab tulevase lapse elu ja tervist väga palju. Samuti pikendab positiivne toitumiskäitumine tervena elatud eluaastaid, sest siis ei teki toitainete puudusest/üleküllusest põhjustatud haiguseid.

Paljude haiguste riski on võimalik vähendada kui toituda tasakaalustatult ja täisväärtuslikult. Täisväärtuslik toitumine tähendab seda, et toidust, mida tarbitakse, saadakse kätte kehale vajalikus koguses mikro- ja makrotoitaineid. Mikrotoitained on vitamiinid ja mineraalained ning makrotoitained on valgud, süsivesikud ja rasvad. Tasakaalustatud toitumine tähendab peamiselt seda, et kõike võib süüa, kuid õigetes kogustes ja vastavalt vajadusele. Igapäevaselt tuleks süüa midagi igast põhitoidugrupist, mis on välja toodud Tervise Arengu Instituudi poolt koostatud toidupüramiidis. Esimeseks grupiks on teraviljatooted ja kartul, teiseks on puuviljad, köögiviljad ja marjad, kolmandaks on lisatavad toidurasvad, pähklid, seemned ja õliviljad, neljandaks on piim ja piimatooted ning viiendaks grupiks on kala, linnuliha, muna ja liha. Oluline on ka varieerida toite toidugruppide sees. Soolaseid ja magusaid näkse, mis asuvad toidupüramiidi tipus, võiks süüa nii vähe kui võimalik, sest organism neid toimimiseks ei vaja.

Soolased ja magusad näksid, näiteks küpsised, saiakesed, samuti erinevaid karastusjoogid, on suurtes kogustes inimese organismile kahjulikud. Pikaajaline soola liigtarbimine koormab neere, tekitab turseid, võib tõsta vererõhku ning toob kaasa vee ja kaaliumi ülemäärase eritumise uriiniga. Piirama peaks ka lisatud suhkrute tarbimist, sest see suurendab II tüüpi diabeeti haigestumise riski, ülekaalu riski ning suurendab ka üleüldist suremust. 

Oluline on ka vähendada kiirtoidu tarbimist, sest kiirtoit sisaldab peale suhkrute ja soolade ka veel küllastunud rasva ja transrasvu. Rahvusvahelised kiirtoiduketid on viimastel aastakümnetel palju arenenud ja kiirtoidu tarbimine on selle tõttu suurenenud. Kuna seda müüakse suhteliselt madala hinnaga, see on tehtud väga maitsvaks ning ka turundus on väga hea, siis on kiirtoit eriti ahvatlev just noorukitele. Kuna aga noores eas välja kujunenud toitumisharjumused võivad mõjutada inimeste toitumist ka täiskasvanueas, on kiirtoitlustamise teema väga oluline. Noori tuleks sellel teemal võimalikult palju harida ja suunata neid rohkem tervislikke valikuid tegema. 






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar